Verduurzamingsprojecten
Ondanks barrières biedt de energietransitie volop kansen
Lokale maatwerkoplossingen voor duurzame energievoorziening hebben de meeste impact en dragen bij aan een breed gedragen verandering. Ze blijven beter behouden dan grootschalige oplossingen van energieleveranciers en overheden op afstand.
Een ander belangrijk aspect is creativiteit. De nieuwe energiewet biedt handvatten om lokaal eigenaarschap te versterken en een eigen energiegemeenschap op te bouwen. Dit geeft ons de kans om weer zelf grip te krijgen op onze energievoorziening.
Van simpele opwekprojecten naar geïntegreerde energiegemeenschappen
Toen we in 2018 startten met de energiecoöperatie (eCoBuren), lag de focus op energiebesparing (want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet duurzaam op te wekken) en eenvoudige opwekprojecten die zowel duurzaam als rendabel waren.
Zes jaar later is het speelveld veranderd. Een louter opwekproject is niet langer haalbaar; koppeling met opslag en lokaal verbruik is essentieel. De focus is verschoven van rendement voor een selecte groep investeerders naar het leveren van betaalbare energie aan álle lokale consumenten. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin sociale en technische aspecten samenkomen.
"Een louter opwekproject wordt moeilijk, integratie met opslag en lokaal verbruik is essentieel."
Omgevingsmanagement: de sleutel tot succes
Echte verduurzaming begint met een goed gesprek. Omgevingsmanagement is cruciaal:
- Ga in dialoog met de omgeving.
- Zorg dat mensen zich gehoord voelen en actief kunnen meedenken.
- Verlies het maatschappelijke belang niet uit het oog: winstmaximalisatie mag niet de drijfveer zijn.
Vrijwilligers kunnen het niet alleen: tijd voor professionalisering
Energiecoöperaties draaien vaak op vrijwilligers. Hoewel dit waardevol is, zijn de verduurzamingstaken te groot om volledig op vrijwillige inzet te leunen. Een professionaliseringsslag is nodig. Lokale, regionale en landelijke overheden moeten investeren in een pool van betaalde professionals om coöperaties te ondersteunen.
Kortom: de energietransitie biedt kansen, mits we samenwerken, lokaal eigenaarschap stimuleren en de juiste ondersteuning organiseren. De tijd om in actie te komen is nu.